Čatní

17.11.2015 12:12

Jak se dělá čatní

Čatní je velmi hustá pikantní omáčka, která se podává jako dochucující příloha k některým chuťově méně výrazným jídlům. Podobnou funkci u nás měla a ještě má hořčice. V češtině používaný název čatní je přizpůsobený anglickému chutney. Angličtina ho, vzhledem ke své historii, převzala i s používáním z Indie. Různé druhy čatní je možné si samozřejmě koupit, ale lze jej připravit i v domácí kuchyni. Tato příprava je výhodná zejména tehdy, jestliže máme k dispozici jednak dostatek základních surovin a pak také čas se jeho přípravě věnovat.

Podávání čatní

Čatní se podává jen v malém množství k nejrůznějším jídlům. Mohou to být pokrmy z masa, kdy je zvlášť vhodná k minutkám nebo grilovaným jídlům. Ale docela dobře chuťově zvýrazní i jídla zeleninová nebo jídla z těstovin. V zemi původu, v Indii, se čatní podávalo především k pokrmům z rýže a do anglické kuchyně přineslo jinou, dosud neznámou chuť, proto si získalo dost velkou oblibu.

Konzistence a chuť čatní

Čatní by mělo mít charakter velmi husté, téměř pastovité omáčky. Může být zcela hladká, ale správně by v ní měly být menší, téměř nepatrné kousky rozvařené zeleniny nebo ovoce. Chuť čatní se liší podle účelu použití. Čatní tak může být velmi ostré, lehce navinulé, příjemně pikantní, sladkokyselé nebo téměř sladké. Jeho nejlepší chuť je samozřejmě ta, která chutná nám a našim strávníkům.

Suroviny k přípravě čatní

Čatní lze připravit z mnoha druhů zeleniny i z některých druhů ovoce. Ze zeleniny se na jeho přípravu využívají především plodové zeleniny jako jsou rajčata, papriky, cukety a různé druhy tykví. Docela dobře jde využít i rebarbora. Vždy by to měla být zelenina, která má dostatek dužniny. U ovoce je kupodivu paleta možného použití ještě širší, protože kromě jablek a hrušek je možné připravit čatní i ze švestek a různých slív, broskví a meruněk, vyzrálých třešní i višní, dále z angreštu, rybízu nebo jahod. Připravit se dá i exotického dováženého ovoce jako je mango, nepřezrálé banány, pomeranče, grepy a další. Poměrně jednoduchý ukazatel vhodnosti je ten, že to, z čeho se dá udělat marmeláda, je vhodné i na čatní. Výběr surovin na domácí výrobu čatní je výzvou kuchařům a kuchařkám, kteří rádi vaří s vlastní fantazií, protože té se tady skutečně meze nekladou a nejsou vázání žádnou domácí tradicí.

Dochucování čatní

K zelenině i ovoci se přidávají během přípravy rozinky, cibule, česnek, dochucuje se octem, cukrem a různými druhy koření. Ocet lze použít obyčejný, vinný nebo některý z ovocných octů, nejčastěji to asi bude ocet jablečný. Cukr se používá obyčejný krystalový, ale samozřejmě lze použít i hnědý cukr nebo med.

Koření používané do čatní

V první řadě je to běžná sůl, na kterou nesmíme zapomenout. Mezi nejpoužívanější koření pro přípravu čatní patří zázvor, muškátový květ, celý pepř a nové koření. Často je to i skořice a hřebíček. Poměrně široké využití mají různá koření jako je kari koření, chilli koření, kardamom, kurkuma a někdy i mletá paprika nebo některé kořenící směsi.

Příprava surovin na čatní

Zeleninu i ovoce omyjeme a oloupeme, podle potřeby zbavíme i semen, vykrojíme jádřince, apod.. Vše nakrájíme na kousky a vložíme do přiměřeně velkého kastrolu. Protože se ve většině případů dochucuje octem, tak můžeme octem podlít. Kastrol by proto měl být nerezový, aby nedocházelo k nežádoucím chemickým reakcím kyselého čatní a nevhodného nádobí. Dusíme doměkka tak dlouho, až se vše rozvaří na kaši. Během vaření přidáme další ingredience jako cibuli, česnek a koření. Cukr přidáváme až nakonec, necháme ho jen rozpustit a velmi krátce povařit. Většinou ho přidáváme až společně s rozinkami. Chceme nebo můžeme-li mít čatní hladší, tak je můžeme před přidáním rozinek rozmixovat, pak znovu vložit do kastrolu, přidat rozinky, případně dochutit a velmi krátce ještě povařit. Částečně se tím urychlí celá příprava. Ovocné čatní lze vařit i z mraženého nebo předem namočeného sušeného ovoce nebo zeleniny. 

Konzervace a skladování čatní

Protože jsou všechny suroviny provařené a částečně konzervované octem, nebí třeba sterilovat. Hmotu na čatní pouze vlijeme do horkou vodou vypláchnutých skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Sterilování pro tzv. jistotu může být velmi krátké, stačí 15 minut při 85°C. Čatní skladujeme v chladné a tmavé místnosti jako ostatní zavařené produkty, otevřené ukládáme do chladničky.

Zdroj: www.az-recepty.cz/jak-se-dela-catni-d257/