Abeceda zdravých tipů

1. A - Avokádová pomazánka

2. B - Banán a brusinky - domácí musli tyčinka

3. C - Celer

4. D - Dýně

 

 

1. A - Avokádo + Avokádová pomazánka

Proč vyzkoušet avokádo?

Avokádo je plodem hruškovice amerického, stále zeleného stromu, který dorůstá výšky 16 metrů. V porovnání s jiným čerstvým ovocem avokádo obsahuje relativně málo vody. Méně ji mají jen banány a olivy. To značí, že je to koncentrovaný plod s vysokou nutriční a kalorickou hodnotou.

Avokádo je spolu s olivami ovocem nejbohatším na tuky. Kyselina olejová je v avokádu, stejně jako v olivovém oleji, nejvíce zastoupená mastná kyselina. Fosfolipidy jsou tuky, které ve své molekule obsahují fosfor a plní velmi důležité funkce v nervové soustavě. Volné mastné kyseliny, kterých je v avokádu jen velmi malé množství, dávají ovoci typické aroma. Z výše uvedených údajů vyplývá, že avokádo obsahuje tuky vysoké biologické hodnoty, které jsou převážně nenasycené a stejně jako v případě ostatních rostlinných potravin neobsahují cholesterol. Avokádo je též mimořádně bohaté na proteiny a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Má vysoký obsah vitaminu E. Z rostlinných potravin mají větší obsah vitaminu E jen olejnaté ořechy, pšeničné klíčky a olivy. Tento důležitý vitamin nejenže podporuje reprodukční soustavu, ale jako antioxidant chrání i před rakovinou a stárnutím buněk. Dále patří k nejbohatším na obsah vitaminu B6. Avokádo má z celé ovocné říše nejvyšší obsah železa. Železo z avokáda se poměrně dobře vstřebává; proto se doporučuje všem, kteří ho potřebují více, tedy adolescentům (hlavně dívkám) a těhotným ženám.

Avokádo není ani sladké, ani kyselé, a proto se dá přidávat do všech druhů salátů a jídel bez ohledu na jejich chuť. Aby se předešlo zčernání syrové dužiny, je nejlépe avokádo jíst pokapané citronovou šťávou, která brání oxidaci železitých solí. Dužinu je možné natřít na chleba jako máslo nebo margarín.

Je to jeden z nejvýživnějších druhů ovoce, jaké existují.

Zdroj: www.magazinzdravi.cz/avokado

 

Avokádová pomazánka

avokádo - 1ks

tvaroh (nebo lučina, pomazánkové máslo)

česnek

citron, sůl, pepř

 

Avokádo, které jsme nechali doma po zakoupení tak 3 až 5 dní dozrát - rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme, dáme do misky a zakapeme citronovou šťávou. Utřeme česnek, osolíme, opepříme, přidáme tvaroh a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku.

Podáváme s pečivem. Je to lahodná a rychlá večeře, případně pochoutka pro nečekanou návštěvu!

 

2. B - Banán a brusinky - domácí musli tyčinka

 

3. C - Celer

4. D - Dýně

Dýňové čatní