....Orlický denník

11.07.2013 10:51

Hurá na pohádku! Možností je během prázdnin celá řada

Ejhle, loutka. Ilustrační foto.

Ejhle, loutka. Ilustrační foto. Autor: DENÍK/Šárka Mikulecká

včera 04:38

Orlickoústecko – Nejen u vody se dají trávit horké dny. Možností, které zejména rodiny s dětmi uvítají, jsou kulturní představení. Co takhle zajít na pohádku? „Přišlo nám to jako zajímavý nápad, příjemné strávení volného času o letních večerech. Že léto nemusí být jen o koupališti a táborech, ale můžeme se věnovat i kultuře," vysvětluje Lenka Jelínková z českotřebovského Rodinného centra Rosa, co vedlo maminky k pořádání Léta s pohádkou.

 
 
 

V pavilonu Antonína Bennewitze parku Javorka odstartuje cyklus šesti divadelních představení již ve středu od 17.30. A pohádkových možností se těm, kteří mají rádi dobré konce, nabízí více.

Co středa, to kus

Léto s pohádkou vyplní středeční podvečery v České Třebové až do 21. srpna. Postupně se představí šest souborů, tím prvním bude Divadlo dobré kávy s hrou Cirkus Prdítko. Závěrečnou tečku bude mít naopak na svědomí Studio Damúza s pohádkou A pak se to stalo. Lenka Jelínková věří ve zdárný průběh všech představení. „V případě nepřízně počasí se divadla konají v prostorách mateřského centra. Ale my věříme, že budeme mít hezké počasí, zatím nám po všechny ročníky přálo," ohlíží se krátce za čtyřmi předchozími ročníky a dodává spokojeně, že v průměru si na každou pohádku našlo cestu kolem sto padesáti diváků. „Už máme nějaké vazby, kontakty. Někteří herci k nám jezdí pravidelně od prvního ročníku a jsou našimi jistotami. Inspirujeme se i různými festivaly, byli jsme například na Ejhle, loutka v Žamberku, kde jsme viděli zajímavá představení a některá si vybrali," dodává ještě Lenka Jelínková.

Ejhle, loutka pošesté

A právě žamberské dostaveníčko loutek všech druhů je další zajímavou možností, kterou mohou rodiny i letos využít. Loni si ke kapličce Pod Suticí, kde se konal půlkulatý pátý ročník, našlo cestu kolem pěti set návštěvníků. Desítka divadelních představení pro menší i větší diváky, okořeněná navíc koncerty, je čeká i letos, letos premiérově ve „dvoudenním balení". Už v pátek 23. srpna odstartuje v areálu bývalé Mosilany a o den později se přestěhuje na obvyklé místo, jak informují pořadatelé z občanského sdružení Lay.no.

Město plné pohádek

Ve znamení pohádek bude ovšem v Žamberku už příští víkend. V pořadí sedmá Orlická brána totiž na nejmenší návštěvníky nezapomíná. První představení pro ně nabídne už v sobotu 20. července od deseti dopoledne, hrát se bude oblíbená Čapkova Pošťácká pohádka. Do páté odpolední ožije jeviště u Tyršovy rozhledny hned čtyřikrát, malí i velcí se mohou těšit například na pohádku O pračlovíčkovi nebo nevšedně pojatou Perníkovou chaloupku. Program navíc zpestří vystoupení šermířské skupiny Mortem Iter, vystoupení kouzelníka Rena nebo Cirkus trochu jinak z Ostravy.
Ředitel pořádající organizace Fidiko Daniel Kubelka k tomu dodává: „Dopoledne a odpoledne druhého dne festivalu věnujeme dětem. Program je odstupňován od pohádek pro nejmenší po divadlo pro větší diváky. Pro nás je pohádkový program velice důležitý a tvoří více jak polovinu sobotního programu festivalu, který je určen především rodinám s dětmi."

Kultura pro děti: kdy a kde

pavilon A. Bennewitze, Městský park Javorka, Česká Třebová
10. 7. – 21. 8.

Léto s pohádkou
10. 7. Divadlo dobré kávy – Cirkus Prdítko
17. 7. Toy machine – Rytíři
24. 7. Divadlo Tramtárie – Pirátská pohádka
31. 7. Divadlo Koňa a motora – Zlatovláska
7. 8. Divadlo ŠUS – Červená Karkulka
21. 8. Studio Damúza – A pak se to stalo

pod Tyršovou rozhlednou, Žamberk
19. – 20. 7.
Orlická brána
Pestrý a originální festival pro celou rodinu.

u kapličky Pod Suticí, Žamberk
Ejhle, loutka
23. 8. areál bývalé Mosilany
Rozehřívací večerní představení a koncert
24. 8. u kapličky ⋌od 13 hod.
Hlavní program festivalu


JAN POKORNÝ